Zlato, paládium a platina ako investičné inštrumenty - Šándorová, Katarína; Veselá, Jitka; Radová, Jarmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Hlavným cieľom tejto diplomovej práce je charakterizovať a analyzovať možnosti investovania do vybraných drahých kovov, konkrétne zlata, platiny a paládia v rámci portfólia. Prvá kapitola podáva čitateľovi základné informácie o vybraných drahých kovoch a dôkladne analyzuje ponuku a dopyt po vybraných drahých kovov. Prvá časť druhej kapitoly skúma dôvody k investícii do vybraných drahých kovov a stručne sa venuje otázke, či má zlato vlastnosť „bezpečného prístavu“ a či touto vlastnosťou môže disponovať aj paládium a platina. V druhej kapitole sú ďalej vytvorené dvôjzložkové portfóliá skúmaných drahých kovov s indexom S&P 500 a je meraný ich výnos, riziko a likvidita. Práca navrhuje spôsob investície do vybraných drahých kovov v rámci portfólií. Na vytvorené portfóliá sú následne aplikované 3 metódy na vyhodnotenie ich výkonnosti a ich vzájomné porovnanie.
Vedoucí práce: Jitka Veselá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses