Relativní efektivnost veřejných investic z pohledu rakouské školy - Lukeš, Adam; Němec, Petr; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato práce se zabývá dopady investic veřejného a soukromého sektoru na hospodářský růst. Nejdříve tuto problematiku v krátkosti rozebírá z pohledu ekonomie hlavního proudu. Následně se stručně zabývá dopadem veřejných investic na kapitálovou strukturu, soukromé investice a hospodářský růst z pohledu rakouské teorie kapitálu a rakouské teorie hospodářských cyklů. Výchozí hypotézou (1) práce je, že „růst veřejných investic nemá tak významný vliv na dlouhodobý růst HDP jako růst soukromých investic“. Na základě teoretické části je zformulována také hypotéza (2): „Růst veřejných investic nemá pozitivní vliv na růst soukromých investic.“ Hypotézy jsou testovány pomocí dynamického panelového autoregresního modelu (PVARGMM) na datech OECD a Světové banky z let 1970 až 2018 dostupných pro 41 zemí. Výsledky analýzy nevedly k zamítnutí hypotézy (1). Hypotéza (2) byla zamítnuta.
Vedoucí práce: Petr Němec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses