Analýza hospodaření nemocnic s akutní lůžkovou péčí mezi lety 2008-2018 v obcích do 15 tis. obyvatel - Sokol, Jakub (2020)
V poslední době jsou nemocnice velmi často zmiňovány v souvislosti se špatným hospodařením a velkými dluhy. Je tomu ale skutečně tak? Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu nemocnic, poskytujících akutní lůžkovou péči ve městech do patnácti tisíc obyvatel. Pro tyto nemocnice je použitím vytvořeného modelu vypočteno jejich bodové hodnocení, na základě kterého jsou dále komparovány nejen mezi sebou, ale především v rámci třech skupin, do kterých jsou rozděleny podle subjektu, který je jejich zřizovatelem. Součástí práce je zkoumání hypotézy, že zřizovatel nemocnice nemůže dosahovat dlouhodobě výrazných a stabilních ekonomických zisků. Nejistota zisku může být jedním z hlavních důvodů malého zapojení soukromých subjektů v oblasti zřizování nemocnic. Dále je v práci věnována zvláštní pozornost Lužické nemocnici a poliklinice v Rumburku, která pro své špatné výsledky skončila v roce 2019 v insolvenci. Mimo to práce hodnotí výsledky jednotlivých skupin nemocnic podle zřizovatelů a na základě jejich komparace uvádí, která ze skupin je pro vedení nemocnic dlouhodobě nejvhodnější. Z výsledků práce je zřejmé, že malá skupina nemocnic po celé období dosahovala výrazných ekonomických zisků. Na základě těchto výsledků je jasně zamítnuta zmíněná hypotéza.