Je fiskální politika Spojených států amerických procyklická? - Kos, Jiří; Slaný, Martin, 1982-; Potužák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá fenoménem cykličnosti fiskální politiky a ověřuje stanovenou hypotézu, že je fiskální politika Spojených států amerických procyklická. V první části práce je vymezen teoretický základ fiskální politiky, představeny jsou rovněž její formy a funkce. Dále jsou rozebrány fiskální multiplikátory a efekt vytěsňování jako faktory, které ovlivňují účinnost fiskální politiky. V neposlední řadě jsou představeny některé teorie vzniku hospodářských cyklů a samotná úloha fiskální politiky při stabilizaci ekonomického vývoje. Zmíněn je rovněž politicko-ekonomický cyklus. Empirická část navazuje na teoretický základ a využívá ho k sestavení dvou modelů vícenásobné regrese, pomocí kterých testuje stanovenou hypotézu na datech od roku 1990 do 2018. První model, odhadnutý metodou opravené heteroskedasticity, sleduje korelaci cyklicky přizpůsobeného salda rozpočtu a mezery výstupu. Hypotézu o procyklické fiskální politice se na jeho základě nepodařilo prokázat, jelikož model ukazoval spíše na acyklickou politiku. Pro zjištění vlivu fiskální politiky na trh práce je následně odhadnut druhý model vícenásobné lineární regrese, kde mezeru výstupu nahradila mezera nezaměstnanosti jako odchylka skutečné míry nezaměstnanosti od její přirozené míry. Výsledkem druhého modelu je silná negativní korelace mezery nezaměstnanosti a cyklicky přizpůsobeného primárního salda rozpočtu, což ukazuje na proticyklické nastavení fiskální politiky vůči pracovnímu trhu. Stanovenou hypotézu o procyklické fiskální politice Spojených států amerických se tedy nepodařilo potvrdit. První model nicméně naznačil možný posun od proticyklického nastavení, na které ukazovali předchozí studie Fatas a Mihov (2009) nebo Auerbach (2009).
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses