Analýza vlivu zvyšování minimální mzdy na nezaměstnanost v krajích České republiky - Kuželková, Natália (2020)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat vliv zvyšování minimální mzdy na míru nezaměstnanosti pracovní síly se základním vzděláním v celé České republice a vybraných krajích České republiky v období 2010-2020. V rámci této práce vytvářím 4 modely, na které aplikuji metodu nejmenších čtverců. V modelu zkoumající vliv minimální mzdy na míru nezaměstnanosti v České republice se potvrdil mírně negativní vliv na míru nezaměstnanosti. Mezi další proměnné ovlivňující míru nezaměstnanosti se v tomto modelu se řadily Kaitzův index, který ovlivňuje míru nezaměstnanosti pozitivně a poměr minimální mzdy k životnímu minimu, který ovlivňuje míru nezaměstnanosti negativně. V modelu analyzující vliv minimální mzdy na míru nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji se prokázal mírně negativní vliv na míru nezaměstnanosti. Mezi další faktory změny míry nezaměstnanosti se řadil Kaitzův index s pozitivním vlivem. Analýza dopadů růstu minimální mzdy na míru nezaměstnanosti ve Středočeském kraji neprokázala významný vliv na míru nezaměstnanosti. Poslední zkoumaný model se týkal vlivu minimální mzdy na míru nezaměstnanosti v Ústeckém kraji, kde se nepotvrdil významný pozitivní vliv na míru nezaměstnanosti.