Analýza trhu P2P půjček a nebankovních poskytovatelů úvěrů se zaměřením na Východní Evropu - Merkout, Petr (2020)
Diplomová práce sleduje současné právní a ekonomické vymezení P2P půjček v Evropě a popisuje aktuální situaci a současné trendy na úvěrovém trhu. V rámci P2P trhu práce analyzuje vztah poptávky a nabídky po finančních zdrojích, která se střetává na online P2P platformách. Analýza je zaměřena zejména na P2P platformy, které působí v regionu východní Evropy. Jsou identifikovány a rozebrány jejich specifické vlastnosti a odlišnosti. Práce se dále zaměřuje na analýzu a kvantifikaci rizik, která jsou s tímto typem financování spojena na jednotlivých úrovních. Poslední část je pak věnována finanční analýze společnosti Mogo finance, nebankovnímu poskytovateli půjček, který své poskytnuté půjčky nabízí k profinancování právě prostřednictvím analyzovaných platforem.