Harmonizace vysokoškolského studia a rodiny v ČR a její vliv na veřejné rozpočty v období 2020 - 2035 - Nováčková, Julie; Steiner, Petr; Pikhartová, Šárka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem této bakalářské práce je zjištění, zda by byla možná harmonizace vysokoškolského studia a rodiny a jaký vliv by harmonizace měla na vzdělávací a rodinnou politiku a veřejné rozpočty v období 2020-2035. Z výsledků práce vyplývá, že harmonizace možná je. Studenti, kteří nejsou ekonomicky aktivní, mají nárok na stejné dávky a příspěvky, jako tomu je u osob nezaměstnaných, nebo osob s nízkými příjmy. Pokud jsou studenti současně při studiu ekonomicky aktivní, mají nárok na stejné dávky a příspěvky, jako tomu je u osob zaměstnaných. Vliv harmonizace na veřejné rozpočty je pozitivní. Z výzkumu vyplývá, že celkové příjmy od rodin vysokoškolských studentů do veřejných rozpočtů za celé sledované období jsou vyšší než výdaje vynaložené na podporu těchto rodin. Práce také představuje návrh na finanční podporu rodin vysokoškolských studentů, který by mohl zlepšit situaci rodinné politiky v České republice, zejména v souvislosti s mladými rodinami.
Vedoucí práce: Petr Steiner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses