Analýza vlivu výše minimální mzdy na míru nezaměstnanosti skupin obyvatel s různou úrovní nejvyššího dosaženého vzdělání v ČR - Borůvka, Tomáš (2020)
Cílem této práce je analyzovat, zda má růst minimální mzdy vliv na míru nezaměstnanosti v České republice, a to pro skupiny obyvatel s různou úrovní nejvyššího dosaženého vzdělání. Teoretická část se zabývá charakteristikou minimální mzdy, jejím vývojem, modely a vybranými empirickými studiemi. V praktické části ověřuji tento vztah pomocí lineárně regresních modelů. Nebyl prokázán významný vliv minimální mzdy u žádné z testovaných skupin, jako statisticky signifikantní se ale projevilo tempo růst HDP s negativním vlivem na nezaměstnanost. Hypotéza znějící: „Minimální mzda má negativní vliv na míru nezaměstnanosti“ nebyla prokázána u žádné ze skupin.