Vliv skladby energetických zdrojů na koncovou cenu elektřiny ve vybraných zemích EU v letech 2016-2019 - Simon, Karel (2021)
Práce se zabývá vlivem energetické skladby zdrojů na koncové ceny elektřiny v Belgii, Bulharsku, Dánsku, Finsku, Francii, Maďarsku, Maltě, Německu, Polsku, Portugalsku a Rakousku. Evropské unie v letech 2016-2019. Vliv skladby energetických zdrojů je pozorován v rámci třech složek koncové ceny elektřiny, kterými jsou – silová cena elektřiny, cena za přenos a distribuci elektřiny a výše daní, odvodů a poplatků z koncové ceny elektřiny. V práci jsou analyzována data popisující podíl obnovitelných zdrojů energie (OZE) na skladbě energetických zdrojů, formy jejich podpory a distribuce nákladů, které tyto formy podpory vytvářejí ve vybraných zemích. Dále se práce zabývá zkoumání vývoje koncové ceny elektřiny a jejích jednotlivých složek v rámci vybraných zemích. Výsledkem komparativní analýzy ze získaných dat vyplývá, že země s vyšším podíl OZE ve skladbě energetických zdrojů oproti průměru evropské Unie, mají v průměru vyšší koncovou cenu elektřiny. Ta je výsledkem výší regulované složky koncové ceny elektřiny v těchto zemích.