Komparace systému nemocenského pojištění a náhrady mzdy v České republice a Švédsku v letech 2009-2018 - Polanská, Šárka (2020)
Bakalářská práce se zabývá analýzou aktuálního nastavení systému nemocenského pojištění a náhrady mzdy v České republice a ve Švédsku a následně komparuje tyto systémy z hlediska nákladovosti, solidarity a zásluhovosti mezi lety 2009-2018. Teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů z oblasti sociální politiky, charakteristiku systému sociálního zabezpečení v České republice a popis sociálních konceptů, se zaměřením na Bismarckův a Beveridgeův model. V praktické části je provedena komparace systémů nemocenského pojištění a náhrady mzdy. Bylo zjištěno, že se od sebe významně odlišují, již v oblasti dávkového systému. Autorka vyhodnocuje, že Švédský systém nemocenského pojištění je nákladnější v porovnání s Českou republikou. Zároveň dochází k závěru, že princip solidarity a zásluhovosti je uplatňován vůči pojištěncům s nízkými a průměrnými příjmy v obou zkoumaných zemích, bez výraznějších rozdílů. K těmto výsledkům autorka dospívá za pomoci výpočtu náhrady mzdy a nemocenské dávky v době pracovní neschopnosti pro různé příjmové skupiny.