Makroekonomická analýza vývoje zadluženosti českých domácností za období 2011–2018 - Filip, Tomáš (2020)
Práce se zabývá analýzou zadluženosti českých domácností v období 2011-2018 se zaměřením na vliv zadluženosti domácností na vybrané makroekonomické veličiny a finanční stabilitu. Teoretická část uvádí základní pojmy spojené s penězi a úvěry, dále vysvětluje, jakým způsobem ovlivňuje hospodářská politika zadluženost domácností. Následně představuje základní ekonomické teorie zabývající se tvorbou peněz a spotřebou. V závěru teoretická část popisuje metodologii zátěžových testů České národní banky, z jejichž výsledků vychází praktická část. Praktická část mapuje vývoj a strukturu dluhu a následně prokazuje, že růst zadluženosti je zapříčiněn mimo jiné nízkou úrovní měnově politických úrokových sazeb. Analýza vlivu zadluženosti na vybrané makroekonomické veličiny pak potvrzuje vliv rostoucího objemu úvěrů na výši peněžní zásoby. V závěru praktická část zachycuje vývoj podílu předlužených domácností za sledované období a dokazuje, že rostoucí zadluženost českých domácností nepředstavuje riziko pro finanční stabilitu země.