Vliv stanovení limitů ukazatelů LTV, DTI a DSTI na trh s úvěry na bydlení - Bradáč, Zdeněk; Radová, Jarmila; Pecka, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Tato bakalářská práce řeší Českou národní bankou doporučené limity ukazatelů LTV, DTI a DSTI na poskytování hypotečních úvěrů. Hlavním cílem bylo zhodnotit vliv zavedení těchto limitů na vývoj objemu poskytovaných hypotečních úvěrů. V ekonometrickém software Gretl byl vypracován regresní model, který ukázal, že zavedení většiny limitů nebylo na vývoji objemu významné s výjimkou zpřísnění LTV na maximum 90 %, po kterém objem vzrostl. U oznámení zavedení limitů DTI a DSTI v souboru doporučení ČNB se však také prokázal významný vzrůst objemu, což může být důsledkem efektu předzásobení. Silná závislost objemu se prokázala na úrokové sazbě a na indexu cen nemovitostí. Dále se práce zabývá vývojem hypotečních úvěrů během koronavirové krize do června 2020 a vlivem limitů na společný vývoj úrokové sazby a objemu hypotečních úvěrů. V závěru jsou zformulovány další doporučené kroky k výzkumu tohoto tématu.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses