Komparace zdravotních systémů České republiky a Ruské federace v letech 2008 - 2018 - Ivanova, Daryna (2020)
V bakalářské práci jsou komparovány zdravotní systémy České republiky a Ruské federace. Předmětem komparace jsou celkové výdaje na zdravotní péči, podíl veřejných a soukromých výdajů, demografické ukazatele a dostupnost zdravotní péče. V práci je využitá metoda dotazníkového šetření, která měla za úkol zjistil celkovou spokojenost Ruských občanů se zdravotním systémem v RF. Oba systémy využívají rozpočtově pojistný model financování založený na principu solidarity. Český zdravotní systém má mnohem vyšší výdaje na zdravotnictví, kde největší zdroj financování tvoří fondy povinného zdravotního pojištění, nejmenší spoluúčast na financování nesou domácnosti a ostatní soukromé zdroje, naopak v Rusku je velmi vysoká spoluúčast soukromého sektoru na financování. Téma je z národohospodářského hlediska velmi aktuální a má poskytnout přehled jak dané země s finančními prostředky v oblasti zdravotnictví hospodaří a jaké to má dopady na zdraví obyvatel.