Uplatnění absolventů vysokých škol na trhu práce se zaměřením na jejich studijní obor 2011 - 2018 - Jelínková, Kateřina (2020)
Tato bakalářská práce zkoumá uplatnění absolventů vysokých škol na trhu práce podle studijního oboru v letech 2011 až 2018 se zaměřením na Prahu. Teoretická část definuje odborné pojmy a teorie, důležité pro tuto práci, jako jsou trh práce, nezaměstnanost, politika zaměstnanosti, lidský kapitál a absolvent vysoké školy. V praktické části je použita analýza statistických dat ke zkoumání míry nezaměstnanosti u absolventů vysokých škol, důraz je kladen na studijní obory. Je zjištěno, že absolventi vysokých škol jsou na tom jak z hlediska nezaměstnanosti, tak z hlediska velikosti mezd lépe než absolventi s nižším vzděláním, nejlépe jsou na tom absolventi VŠ v Praze. Z oborového hlediska nejsnadněji získají zaměstnání absolventi lékařských a pedagogických fakult, špatné uplatnění mají naopak absolventi uměleckých a zemědělských oborů. V závěru je prostřednictvím dotazníkového šetření zjištěno, že si studenti vybírají vysokoškolský obor zejména podle jejich zájmu. Budoucí uplatnění má při výběru vysoké školy význam u 40 % dotazovaných.