Komparácia vývoja nezamestnanosti v České a Slovenské republike v rokoch 2008-2018 - Oravec, Juraj; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Šmilňák, Richard; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Práca sa venuje jednému z najdôležitejších makroekonomických ukazovateľov ekonomiky štátu – nezamestnanosti v Českej republike a v Slovenskej republike za obdobie rokov 2008 – 2018. Na základe dostupných údajov z databázy Eurostatu a pomocou vhodne zvolených grafov analyzuje a sleduje vývoj nezamestnanosti z hľadiska rôznych kritérií. Súčasne prostredníctvom komparácie skúma odlišnosti vo vývoji a štruktúre nezamestnanosti na základe vybraných demografických ukazovateľov v obidvoch krajinách. V dôsledku vnútornej previazanosti všetkých makroekonomických ukazovateľov, práca skúma vzťah nezamestnanosti a hrubého domáceho produktu a to overením platnosti Okunovho zákona na štvrťročných dátach pomocou regresného modelu. Vzťah inflácie a nezamestnanosti je overovaný pomocou Phillipsovej krivky. Na základe komparácie z hľadiska miery nezamestnanosti v jednotlivých vzdelanostných, vekových a genderových skupinách boli potvrdené obecné javy ako vyššia miera nezamestnanosti u ľudí s nižším dosiahnutím vzdelaním či najmladšej skúmanej vekovej skupine (15-24 rokov) a taktiež vyšší podiel nezamestnaných žien než mužov.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses