Komparace principu solidarity a zásluhovosti na příkladu vyplácení nemocenských dávek a nemocenského pojištění v České republice, Švédsku a Velké Británii v roce 2019 - Kovářová, Veronika (2020)
Bakalářská práce analyzuje systémy nemocenského pojištění a náhrady mzdy v České republice, Švédsku a Velké Británii. Rozdíly mezi systémy pocházejí z odlišného postoje k sociální politice státu. Česká republika a Švédsko spadá pod model sociálně demokratický a redistributivní, zatímco Velká Británie pod reziduální a liberální. V českém a švédském systému sledujeme značnou solidaritu z pohledu chudý – bohatý, ale také zdravý – nemocný. Naopak systém Velké Británie vychází z myšlenky individuální odpovědnosti, a proto stát není příliš štědrý při výplatě dávek. Výsledkem je vyšší procentuální náhradový poměr při výplatě náhrady mzdy i nemocenských dávek vůči běžnému platu jedince v České republice a Švédsku. Tyto země jsou schopny nahradit ušlý příjem jedince ve vyšší míře. Ve Velké Británii je díky nízké podpoře ze strany státu a zaměstnavatele ohrožen jedincův blahobyt.