Komparace daňových systémů České republiky a Irské republiky v letech 2005 - 2019 - Buckley, Tomas; Kozák, Jan, 1990-; Steiner, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem práce je komparace daňových systémů České republiky a Irské republiky v letech 2005-2019 na základě sledování vybraných daní a ukazatelů, zejména hospodářského růstu. V teoretické části je nejprve představen teoretický rámec problematiky daní. Dále jsou představeny ekonomické teorie relevantní pro tuto práci, jako jsou teorie hospodářského cyklu a Giniho koeficient. Ústřední jsou pak teorie optimálního zdanění, jako jsou například Lafferova křivka nebo Ramseyho pravidlo. Praktická část je rozdělena na dvě části. První část je zaměřena na zkoumání daňového zatížení na mikroekonomické úrovni. Porovnává dopad daní na občany v obou zemích, například porovnáváním daňového zatížení práce nebo indexu daňové složitosti. Druhá praktická část zkoumá daňové zatížení na makroekonomické úrovni. Je zde analyzován vývoj vybraných daňových sazeb a příjmů z daní v letech 2005-2019. Tento vývoj je zároveň uveden do kontextu vybraných makroekonomických ukazatelů, zejména HDP a jeho růstu. Rovněž jsou v práci obsažena hospodářsko-politická doporučení pro optimální nastavení daňových systémů, zejména pro hospodářský růst. Autor dochází k závěru, že irský daňový systém, který je jednodušší a zdanění občanů i firem je na nižší úrovni, než je tomu v České republice, je důležitým komponentem pro irský hospodářský růst.
Vedoucí práce: Jan Kozák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses