Komparace penzijních systémů České republiky a Dánska k roku 2019 - Termann, Stanislav (2020)
Práce se zabývá komparací penzijních systémů České republiky a Dánska k roku 2019. Jejím cílem je porovnat systémy daných zemí a následně navrhnout doporučení pro penzijní systém České republiky. Systémy jsou porovnávány prostřednictvím ekonomických a demografických ukazatelů. V kontextu penzijních systémů je demografický vývoj obyvatelstva méně příznivý pro Českou republiku a tento vývoj je predikován i do budoucna. Česká republika za Dánskem zaostává také v ekonomických ukazatelích HDP na hlavu a průměrné mzdy, míru nezaměstnanosti má však dlouhodobě nižší. Z popisu obou důchodových systémů vyplývá, že dánský systém je na budoucí problém stárnutí populace lépe připraven a je celkově kvalitnější. Vykazuje vyšší míru náhradového poměru a je postaven na více pilířích. Mezi hlavní doporučení pro penzijní systém České republiky patří znovuzavedení druhého pilíře a zvyšování důchodového věku.