Analýza eurozóny pohledem teorie optimální měnové oblasti mezi lety 2000-2018 - Prchlík, David (2020)
Práce se zabývá analýzou eurozóny a Maastrichtských kritérií podle teorie optimální měnové oblasti. Jsou zde také nastíněny největší problémy na cestě k lepšímu fungování eurozóny a také možné scénáře budoucího vývoje v eurozóně.Hlavním zjištěním práce je, že eurozóna ani po téměř dvou desetiletích fungování není optimální měnovou oblastí. Zároveň však eurozóna splňuje či se splnění těsně blíží většinu kritérií teorie optimální měnové oblasti. Největším problémem je neexistence fiskálního mechanismu a vysoká diverzita členských států v kulturní a sociální sféře.Nastavení Maastrichtských kritérií pro přístup nového členského státu do eurozóny je z velké části správné. Změnou vedoucí k dalšímu zlepšení by bylo uvolnění inflačního kritéria a zavedení nového kritéria založeného na vysokém podílu vzájemného obchodu mezi eurozónou a kandidátským státem.