Význam automobilového průmyslu v České republice v letech 2008 až 2020 - Solar, Petr (2020)
Tato práce je zaměřena na význam automobilového průmyslu pro Českou republiku v letech 2008 až 2020. Cílem je zjistit míru závislosti české ekonomiky na tomto odvětví a zanalyzovat jeho provázanost s hospodářským cyklem a ostatními odvětvími pomocí citlivostní analýzy. V první části práce jsou popsány stěžejní ekonomické teorie a charakteristika hospodářského cyklu. Druhá kapitola je podrobným rozborem automobilového průmyslu jak v globálním měřítku, tak v tom evropském, a nakonec je charakterizován český automobilový průmysl. Praktická část pomocí analýzy zjišťuje provázanost automobilového průmyslu v ČR s ukazateli jako je HDP, zaměstnanost nebo export, z čehož je poté vyvozen závěr, že automobilový průmysl je zcela klíčovým pro ekonomiku naší země. Poslední část práce poskytuje rozbor současné situace kolem pandemie COVID -19 a jaké jsou možné dopady na český automobilový průmysl a celkově celou českou ekonomiku.