Analýza českého penzijního systému a návrh na jeho administraci pomocí blockchainu - Neužil, Jakub (2020)
Cílem diplomové práce je provedení analýzy českého penzijního systému a navrhnout řešení jeho administrace pomocí blockchainu. Teoretická část se zaměřuje na vymezení základních charakteristik penzijních systémů a stručně představuje technologii blockchain. V praktické části je na základě demografického vývoje a prognózy zjištěno stárnutí populace, což má přímý vliv na ekonomický vývoj a finanční udržitelnost systému. Zavedení nového typu penzijního uspořádání s aplikací technologie na bázi blockchainu má potenciál výrazně snížit administrativní náklady systému, zvýšit jeho transparentnost a zajistit jeho dlouhodobou udržitelnost. Práce navrhuje znovuzavedení druhého pilíře důchodového pojištění s kolektivně příspěvkově definovaným modelem penzijního uspořádání. Hlavní myšlenkou je, při předpokladu vyso- kých penzijních příjmů z druhého pilíře, snížení tlaku na první veřejný pilíř a v konečném důsledku jeho převedení v nepodmíněný penzijní příjem.