Analýza českého penzijního systému a návrh na jeho administraci pomocí blockchainu - Neužil, Jakub; Loužek, Marek, 1975-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem diplomové práce je provedení analýzy českého penzijního systému a navrhnout řešení jeho administrace pomocí blockchainu. Teoretická část se zaměřuje na vymezení základních charakteristik penzijních systémů a stručně představuje technologii blockchain. V praktické části je na základě demografického vývoje a prognózy zjištěno stárnutí populace, což má přímý vliv na ekonomický vývoj a finanční udržitelnost systému. Zavedení nového typu penzijního uspořádání s aplikací technologie na bázi blockchainu má potenciál výrazně snížit administrativní náklady systému, zvýšit jeho transparentnost a zajistit jeho dlouhodobou udržitelnost. Práce navrhuje znovuzavedení druhého pilíře důchodového pojištění s kolektivně příspěvkově definovaným modelem penzijního uspořádání. Hlavní myšlenkou je, při předpokladu vyso- kých penzijních příjmů z druhého pilíře, snížení tlaku na první veřejný pilíř a v konečném důsledku jeho převedení v nepodmíněný penzijní příjem.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses