Phillipsova krivka v modeloch inflačného cielenia - Kohút, Igor (2020)
Bakalárska práca sa zaoberá problematikou Phillipsovej krivky, ktorá sa snaží poskytnúť ucelený chronologický prehľad jej vývoja od jej skorších verzií až po jej modernejšiu podobu do začiatku 20. storočia. Veľká pozornosť je venovaná predovšetkým článku od ekonóma A. W. Phillipsa z roku 1958, podľa ktorého krivka nesie svoje meno. Avšak detailnejšie sú spomínané aj články a závery publikované ekonómami ako Richard Lipsey, Paul Samuelson, Roberta Solow, Robert Lucas a ďalších, ktorí mali významný vplyv pri ďalšom vytváraní a formovaní tohto konceptu. V práci sa taktiež rozoberá Phillipsova krivka novej keynesiánskej ekonómie, jej súvislosti a odlišnosti od tradičných koncepcií. V závere práce sú prezentované empirické články zaoberajúce sa Phillipsovou krivkou novej keynesiánskej ekonómie.