Testování hypotézy hystereze nezaměstnanosti ve fázi ekonomické konjunktury - Sibal, Michal (2020)
Tato diplomová práce se zabývá ověřováním a testováním hypotézy hystereze nezaměstnanosti v jedenácti evropských zemích v období od ledna 2008 do února 2020, tedy v době pokrizové recese a v následné ekonomické konjunktuře. Vybrané státy se vyznačují tím, že jejich míra nezaměstnanosti ke konci sledovaného období poklesla až pod svou předkrizovou úroveň. K testování jsou použity testy jednotkového kořene od základních po panelové, např. ADF, KPSS, IPS, SUR ADF a další. Závěry podporující hysterezní chování nezaměstnanosti jsou nalezené v České republice, Maďarsku, Maltě, Nizozemsku, Polsku, Slovinsku a Slovensku, naopak v Německu platí spíše teorie přirozené míry. Důkazy hystereze v některých zemích v období ekonomické konjunktury, při které míra nezaměstnanost dlouhodobě klesala, svědčí o symetričnosti konceptu hystereze.