Analýza centrálního plánování v Československu v letech 1945-1960 na příkladu zemědělského sektoru - Oberreiter, Tomáš (2020)
Práce je zaměřena na analýzu centrálního plánování v Československu v letech 1945–1960 s vazbou na agrární sektor národního hospodářství a konkrétně se zabývá dvouletým a prvním a druhým pětiletým plánem. Cílem práce je analýza těchto cyklických plánů a jejich úkolů pro zemědělství. Práce vyhodnocuje, zda skutečné výsledky splnily vytyčené cíle pro rostlinnou a živočišnou produkci z hlediska kvantitativních ukazatelů. Teoretická část definuje poválečnou obnovu zemědělství se zaměřením na nejdůležitější změny v sektoru. Poté definuje hospodářský koncept centrálního plánování v Československu a charakteristické rysy, principy a fungování příslušných plánů. Práce rovněž zohledňuje cíle z hlediska reálné splnitelnosti. Praktická část zkoumá faktory, které ovlivnily zemědělský sektor ve sledovaném období a tím pádem i plnění jednotlivých plánů. Dále za pomocí dostupných dat komparuje reálné výsledky rostlinné a živočišné produkce s plánovanými ukazateli a hodnotí celkovou úspěšnost plánů. Objemové cíle pro zemědělství nebyly splněny ani u jednoho z plánů a výzkum vyvrátil hypotézu práce.