Analýza vybraných dopadů politiky federální vlády USA na chudobu původních obyvatel během 70. a 80. let 20. století - Hataj, Tomáš (2020)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku politiky sebeurčení federální vlády USA vůči původním obyvatelům během 70. let a 80. let 20. století. Cílem je kriticky zhodnotit vybrané socio-ekonomické dopady politiky sebeurčení a zjistit, zda se v důsledku této politiky podařilo dlouhodobě snížit míru chudoby u původních obyvatel. V teoretické části je nejprve charakterizována asimilační politika ukončení federální vlády USA během 40. až 60. let 20. století. Následně je popsán konec asimilační politiky a nástup zcela antagonické federální politiky sebeurčení vůči původním obyvatelům. V závěru teoretické části je shrnut stav klíčových ukazatelů na začátku sledovaného období let 1969–1989. V praktické části je provedena analýza výsledků federální politiky sebeurčení a shrnutí stavu klíčových ukazatelů během sledovaného období. Následně jsou tyto údaje komparační metodou porovnány s výchozími hodnotami ukazatelů před zahájením federální politiky sebeurčení. Na základě komparace dostupných dat dochází k syntéze získaných údajů a falzifikaci stanovené hypotézy ve znění: politika sebeurčení federální vlády USA během 70. let 20. století vedla k následnému dlouhodobému poklesu chudoby původních obyvatel. Veškerá dostupná data hypotézu vyvracejí.