Manuální a dělnické profese : motivace, preference a rozdíly generací - Dohnalová, Barbora (2020)
Tato diplomová práce se zabývá pracovní motivací, spokojeností, preferencemi a generačnímirozdíly manuálně pracujících zaměstnanců sekundárního, průmyslového sektou. V českémprostředí dosud nebylo provedeno mnoho empirických studií, které by se zaměřily právě namanuálně pracující zaměstnance. Hlavním cílem je zjistit co zaměstnance v práci nejvícemotivuje, co určuje jejich spokojenost a jaké jsou jejich hlavní motivační faktory. Vedlejšímcílem je zjistit, jak tito zaměstnanci vnímají generační rozdíly ve způsobu práce a motivace.V teoretické části jsou shrnuty dosavadní poznatky z výzkumů o motivaci a spokojenostipři práci a generační rozdíly ve způsobu práce a motivace. V praktické části výzkum probíhalpomocí polostrukturovaných rozhovorů na deseti respondentech vybrané firmy. Pět z nich byloprofesně starších a pět profesně mladších. Doslovné přepisy rozhovorů byly následně kódovanépomocí programu MAXQDA a vyhodnocené v rámci čtyř vzniklých témat: ekonomickéfaktory, vztahy na pracovišti, klidná a pohodová atmosféra a vnitřní motivace.