Příčiny, prevence a nástroje řešení krize malých a středních podniků : systematická literární rešerše a doporučení pro budoucí výzkum - Karabcová, Aneta; Kubíček, Aleš; Pernica, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Ačkoliv krize postihuje firmy všech velikostí, malé a střední podniky jsou na interní a externí vlivy citlivější vzhledem k jejich specifickým vlastnostem. Pomocí systematické literární rešerše práce zkoumá příčiny krize a funkci krizového managementu v malých a středních firmách, nástroje, které využívají k předcházení krizím, kritéria identifikující krizi firem a dopady krize na jejich fungování. Na základě vzorku, který tvoří 32 studií, byl vytvořen teoretický rámec vstupy-procesy-výstupy, který syntetizuje poznatky. Výsledkem rešerše je zjištění, že nejčastěji jsou firmami zmiňovány interní příčiny krize, konkrétně nedostatečné znalosti a dovednosti managementu. Také funkce a nástroje krizového managementu se liší ve velkých a malých a střední firmách. Malé a střední firmy pak musí v důsledku krize nejčastěji řešit pokles poptávky. Větší dopad má krize na firmy orientované na export a nejčastěji se firmy setkávají s neochotou bank poskytnout jim v krizi finanční pomoc.
Vedoucí práce: Aleš Kubíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses