Možnosti využití dlouhodobě nezaměstnaných na trhu práce - Bajerová, Petra (2020)
Tato diplomová práce se zabývá osobami bez domova a jejich začleněním na trh práce. Hlavním cílem je analyzovat současný systém zaměstnanosti lidí bez domova a identifikovat jeho základní problémy a nedostatky, případně navrhnout doporučení ke zlepšení. Práce je rozdělena na teoretickou a analytickou část. Teoretická část nejprve rozebírá charakteristiky nezaměstnanosti a významu práce, dále charakteristiky lidí bez domova a jejich počínání na trhu práce. Závěrem je definována aktuální situace České republiky ve vztahu k problematice. Analytická část spočívá v provedení kvalitativního výzkumu formou polostrukturovaných rozhovorů, jeho analýzy a vyhodnocení výsledků. Záměrem výzkumu je hlubší porozumění jednání osob bez domova v souvislosti se zaměstnáním a zjištění, zda působení současného systému zaměstnanosti osob bez domova efektivně vede k nalézání zaměstnání. Poslední kapitolou je závěr práce, kde jsou shrnuty nejdůležitější poznatky vyplývající z předchozích částí.