Kolektivní správa práv autorských v oboru výtvarného umění - Vysoká, Kristýna (2020)
Předložená diplomová práce se věnuje kolektivní správě práv autorských v oblasti výtvarného umění na území České republiky. Práce je zaměřena na zobrazovací výtvarné umění, zejména na malířství, sochařství a fotografii. Teoretická část využívá informace zjištěné z primárních zdrojů a rovněž z dostupné právní literatury věnující se autorskému právu. Práce neusiluje o vyčerpávající právní výklad, důraz je kladen zejména na srozumitelnost a uchopitelnost tématu pro neprávníky. Praktická část vychází z analýzy výročních zpráv, účetních výkazů, informací a dokumentů dostupných na webových stránkách kolektivních správců působících v oblasti výtvarného umění, kterými jsou GESTOR a OOA-S. Tyto údaje jsou doplněny rozhovory s ředitelem kolektivního správce GESTOR JUDr. Antonínem Janákem, odborníkem na kapitálové trhy Mgr. Jiřím Mařasem a spolumajitelem rodinné galerie a aukčního domu Arthouse Hejtmánek Tomášem Hejtmánkem a informacemi zjištěnými z dotazníkového šetření mezi obchodníky s uměním. Práce kriticky hodnotí činnost kolektivního správce GESTOR a předkládá návrhy pro zlepšení.