Projekt kvalifikační práce : Smart Cities - Mandovec, David (2020)
Tématem diplomové práce je problematika konceptu smart cities. Hlavním cílem je zmapování současné situace smart prvků v Praze spojených s jejich dalším rozvojem. Předmětem teoretické části je vymezení konceptu smart cities za využití deskriptivní metody spojené s navázáním na již uskutečněné projekty v evropských velkoměstech a posléze v hlavním městě Praze. Analýza probíhala na základě provedených rozhovorů s osobami podílejícími se na vytváření konceptu smart cities. Viditelné problémy představují zejména nevyužití stávajících struktur ve městě, nedostatek reálných dat pro správné rozhodování, nízká realizace projektů, nezainteresovanost soukromých subjektů a politické ambice. Přínosem této práce je poukázat na skutečnosti omezující potenciál města v jeho současném rozvoji.