Problematika externalit v logistice a přepravě s vazbou na koncept cirkulární ekonomiky a zpětnou logistiku - Bedecs, Lukáš; Kolář, Petr; Jirsák, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Cílem autora diplomové práce je v komplexních souvislostech popsat a vysvětlit externalityspojené s konkrétními druhy dopravy, shrnout možnosti řešení těchto externalit a vysvětlitreverzní logistiku a její vazbu na cirkulární ekonomiku a ukázat možné implementace systémůreverzní logistiky a zanalyzovat bariéry a motivátory. Teoretická část se soustředí na oblastexternalit, cirkulární ekonomiky a reverzní logistiky a praktická část se zabývá reverznílogistikou. Pro potřeby práce byl zvolen kvalitativní výzkum a autor pracoval jak s primárními,tak sekundárními daty. V rámci sběru primárních dat byly vedeny rozhovory s relevantnímiosobami v oblasti reverzní logistiky a byly zkoumány reálné implementace, bariéry, motivátorya vazba na cirkulární ekonomiky. V rámci analýzy sekundárních dat bylo pracovános jednadvaceti články od roku 2016 do roku 2020 zabývající se reverzní logistikou a skutečnýmimotivátory a bariérami pro implementaci systémů. Následně byly oba výzkumy porovnánymezi sebou a s literaturou a byly vytvořeny výsledky. Explicitně rozdělené systémy reverznílogistiky zatím v České republice nejsou běžnou praxí a jedná se spíše o výjimky. Klíčovébariéry stanovené v literatuře, ekonomické a legislativní, se objevily i v obou výzkumech ashodovaly se tedy s teorií. Jako nová klíčová bariéra byly na základě výsledků výzkumůstanoveny IT systémy, které se v starší literatuře neobjevovaly. Další opomíjenou bariérou bylyčasové prodlevy a charakter produktu. Hlavní motivátory opět kopírovaly dřívější poznatkytedy důležitost ekonomických a legislativních faktorů, nicméně na základě výsledků diplomovépráce byla zjištěna menší významnost environmentálních motivů a jako klíčový motivátor bylnově stanoven přístup vedení a managementu.
Vedoucí práce: Petr Kolář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses