Role etiky v oblasti fundraisingu muzeí a galerií - Divíšková, Bára; Prokůpek, Marek, 1987-; Horňáková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práce se zabývá otázkou, jaká je role etiky v oblasti fundraisingu muzeí a galerií. Jedná se o téma aktuální a rezonující, které pomalu ale jistě proniká ze zahraničí i do prostředí České republiky. V teoretické části je vymezena základní terminologie od nejobecnější roviny etiky, přes její vztahy s příbuznými vědními obory, až po etiku na úrovni profesí a následně konkrétních podniků s ohledem na potenciální etická dilemata a jejich řešení. Druhým teoretickým východiskem je financování muzeí a galerií ze soukromých zdrojů, konkrétně prostřednictvím fundraisingu. Dále je pozornost zaměřena na etiku ve fundraisingu – jako zásadní východisko pro etická muzea 21. století. Praktickou část tvoří výzkumné šetření, které zodpovídá stanovené výzkumné otázky a podává obraz o vztahu etiky a fundraisingu a o existenci univerzálních etických kritérií při přijímání financí ze soukromých zdrojů. Poznatky z výzkumu a teoretické části slouží jako nástroj pro formulaci univerzálních zásad etického fundraisingu pro tuzemská veřejná muzea umění a galerie. Práce využívá v dostupných tištěných i elektronických zdrojů, zejména zahraničních a dat získaných výzkumným šetřením.
Vedoucí práce: Marek Prokůpek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses