Porovnání přístupu ke konceptu Smart City ve střední Evropě a východní Asii - Jirků, Michal (2020)
Tato diplomová práce se věnuje konceptu Smart City ve střední Evropě a východní Asii. Cílem diplomové práce je komplexní analýza aktuální situace konceptu Smart City ve střední Evropě a východní Asii se zaměřením na vládní doménu a porovnání těchto dvou regionů. Dále by práce měla přinést praktické poznatky a inspirativní návrhy na vzájemné zavedení konceptů a projektů implementovaných u zástupců těchto regionů. Konkrétně vládní doména konceptu Smart City zahrnuje oblast městského monitoringu, e-governmentu, reakcí na mimořádné události, veřejné bezpečnosti, veřejných služeb a transparentnosti vlády. Smart City koncept je porovnán v daných regionech na základě indexů chytrých měst nacházejících se v daných regionech, kde z každého regionu bylo vybráno šest měst. Tato města byla porovnána na úrovni zvolených indexů, vládní domény těchto indexů a jednotlivých oblastí vládní domény daných indexů. Z toho se ukázalo, že východní Asie je na tom celkově lépe než střední Evropa, ale v rámci vládní domény už výsledky tak jednoznačné nejsou. Nakonec se práce zaměřuje na porovnání projektů v rámci jednoho vybraného města z každého regionu. Konkrétně Prahy a Taipei, kde bylo objeveno několik konkrétních projektů, které by mohly být vzájemnou inspirací pro zavedení.