Vliv stárnutí populace na sociální systémy v zemích EU - Dvořák, Pavel (2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na nejvýraznější výdajovou položku sociálních systémů – penzijní systémy. Hlavním cílem práce je analýza citlivosti penzijních systémů vybraných zemí EU na stárnutí populace. V první části je představen pojem demografické stárnutí. Ve druhé části jsou představeny základní typy penzijních plánů, jejich konstrukce a možnosti financování. V analytické části jsou potom stručně představeny penzijní systémy jednotlivých zemí a následně je provedena korelační analýza jejich citlivosti na demografické stárnutí. V závěru jsou shrnuty některé prvky, které mohou pomoci stabilizovat důchodové systémy.