Vliv efektu slabého důkazu na manažerské rozhodování - Holík, František; Bahník, Štěpán; Frollová, Nikola; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Jedním z méně známých kognitivních zkreslení je efekt slabého důkazu (Fernbach et al., 2011). Jedná se o situaci, kdy je prezentován slabý podpůrný důkaz, který však paradoxně oslabí podporované tvrzení. V této diplomové práci byl užit experiment, jehož cílem byla replikace efektu slabého důkazu. Výsledky t-testu poukazují na to, že efekt slabého důkazu skutečně existuje. Dále byl zkoumán vliv prezentace dvou slabých důkazů najednou, kdy byl předpoklad, že bude efekt slabého důkazu eliminován. Přidání dodatečného argumentu sice vnímanou pravděpodobnost zvýšilo, ale nebyl zcela eliminován efekt slabého důkazu. V poslední části experimentu byl zkoumán vliv pořadí důkazu na vnímanou pravděpodobnost. Provedený t-test však vyvrátil předpoklad, že pořadí jednotlivých argumentů má vliv na vnímanou pravděpodobnost.
Vedoucí práce: Štěpán Bahník
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses