Analýza finančního zdraví a vlivu na cenu veřejně obchodované společnosti ČEZ, a.s. - Riesenfeld, Čestmír (2020)
Cílem diplomové práce je analýza finančního zdraví a výkonnosti Skupiny ČEZ, a.s., a vyhodnocení vlivu této výkonnosti na vývoj ceny akcie. Finanční výkonnost je měřena na základě schopnosti tvorby ekonomického zisku (EVA) a dílčí vlivy jsou analyzovány prostřednictvím INFA. Odhad nákladů vlastního kapitálu je vypočten na základě stavebnicové metody INFA, CAPM modelem s daty specifickými pro Skupinu ČEZ a modelem CAPM s daty reprezentující odvětví zveřejněné Damodaranem. Dále finanční analýza užila syntetických modelů (rychlý test, IN05 a Altmanův). Na základě užití korelace a jednoduché lineární regrese bylo zjištěno, že na vývoj ceny má vliv vývoj ekonomického zisku při odhadech nákladů s použitím dat z kapitálového trhu. Při růstu ekonomického zisku o jednu miliardu korun vzroste cena akcie o 13,7 Kč.