Hodnoty a principy spolupráce v samořídících organizacích v ČR - Andělová, Karolína; Vich, Marek; Vrbová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Tato práce se zabývá samořídícími organizacemi, které svojí strukturou a svým fungováním vybočují z předpokladů tradičních organizací postavených na manažerské hierarchii. Samořídící organizace se vyznačují vysokým stupněm decentralizace formální autority a odlišnými hodnotami zaměstnanců, které jsou postaveny na sebeřízení, svobodě, zodpovědnosti a transparentnosti. Tato práce zkoumá, jak jsou tyto hodnoty a principy spolupráce vnímány a definovány v samořídících organizacích v České republice. Kvalitativní výzkum, který je z hlediska neprobádané oblasti významný, protože přichází s novými poznatky, je postavený na hloubkových rozhovorech se zástupci z 11 organizací. Nová poznání definují důvěru, zodpovědnost, svobodu, transparentnost a sebeřízení jako klíčové hodnoty a principy samořídících organizací. Výsledkem výzkumu je, že hodnoty v organizaci se musí shodovat s osobními hodnotami členů organizace, vytvořením důvěryhodného a transparentního prostředí je umožněna vzájemná kontrola pracovníků mezi sebou, kteří ji vnímají jako svoji zodpovědnost. Pracovníci mají osobní svobodu, která je limitována svobodu jiných lidí, nebo mantinely, které jsou ve firmě stanovené. Díky sebeřízení se mohou zaměstnanci seberealizovat a osobně se rozvíjet, rovněž jim osobní růst přináší možnost poučit se ze svých chyb, které v samořídících organizacích jsou přípustné. Spolupráce je zejména postavena na upřímnosti, přímé komunikaci, týmovosti a velmi vřelé firemní kultuře.
Vedoucí práce: Marek Vich
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses