Jak fungují organizace, které se nevydaly cestou tradiční manažerské hierarchie? - Daněk, Tomáš; Vich, Marek; Cejthamr, Václav, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
V organizacích již dlouhou dobu predominuje manažersko-hierarchické řízení. Během posledních desetiletí však začaly vznikat méně hierarchické systémy, mezi které patří i tzv. samořídící organizace (SMOs). Celý jejich koncept se tak stále rozvíjí a není příliš probádaný. Existují studie zaměřující se na jednotlivé SMOs, avšak pouze malé množství z nich podává širší a zevrubnější pohled na klíčové oblasti jejich fungování ve více organizacích. Tato práce si tak bere za cíl pro-zkoumat hlavní oblasti a způsob fungování samořídících organizací za účelem identifikace jejich základních principů, společných prvků a rysů. Empirická část práce vychází z kvalitativního výzkumu, který je postavený na hloubkových polo-strukturovaných rozhovorech s představiteli českých samořídících organizací. Ná-sledná analýza je inspirována interpretativní fenomenologickou analýzou a zamě-řuje se na nacházení společných prvků, popř. trendů na poli fungování samořídí-cích organizací. Analýza ukázala, že pracovníci v SMOs drží více moci než pracovní-ci v manažersko-hierarchických organizacích a není distribuována rovnoměrně. V SMOs převládají role namísto pracovních pozic, lidé jich zastávají více a jsou na ně napojeny odpovědnosti a alokace práce. Organizační struktury jsou unikátní. Formalizovaných procesů existuje málo, ale jsou zásadní pro úspěšné fungování SMOs.
Vedoucí práce: Marek Vich
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses