Vliv zahraniční migrace na trh práce v ČR za období 2008 - 2018 - Kaljkovićová, Dagmar (2020)
Bakalářská práce se zabývá identifikací a analýzou podstatných dopadů zahraniční migrace na trh práce v České republice za období 2008–2018. Cílem je zjištění, které ekonomické činnosti jsou nejvýznamnější z hlediska pracovního zastoupení cizinců, a jaké překážky překonávají při vstupu na český pracovní trh. Teoretická část řeší rešeršní analýzu odborných pojmů spojených s migrací, a také pozitivní a negativní dopady migrace na trh práce. Praktická část obsahuje vyhodnocení dotazníkového šetření z hlediska koncentrace a integrace cizinců na trhu práce. Z celkového shrnutí vyplývá, že se cizinci nejvíce koncentrují ve zpracovatelském průmyslu, a že je žádoucí imigrantům zjednodušit přístup na trh práce a zmírnit faktory, které přispívají k jejich znevýhodnění.