Přístupy k rozvoji zaměstnanců - Vnoučková, Lucie; Malý, Milan, 1936-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Lidský kapitál je považován za významný potenciál, který lze neustále rozvíjet. Na toto téma sepsaný souhrn publikovaných prací zaměřených na rozvoj zaměstnanců se orientuje na oblasti rozvoje, které nejsou ve výzkumech a publikacích ve vědeckých časopisech příliš obvyklé, přesto hrají zásadní roli ve výsledném dopadu na výkon a konkurenceschopnost. Reakce jednotlivců na rozvoj nejsou konstantní, stejně tak není konstantní ani jejich rozvoj a v této oblasti je třeba pracovat s řadou proměnných, které jsou ovlivněny dalším množstvím efektů. Na tuto problematiku z několika úhlů nahlíží právě výzkumy prezentované a propojené v tomto souhrnném komentáři k souboru publikovaných článků k jediné problematice, kde jednotícím cílem dílčích výzkumů je identifikovat přístupy k rozvoji zaměstnanců, a to včetně definic příčin, průběhu a výsledků tohoto procesu a zjištění vlivu proměnných, které do procesu zasahují. Vzhledem k tomu, že značné množství procesů rozvoje končí neúspěchem, je pozornost věnována i důsledkům neuskutečnitelného rozvoje. Souhrn současné teorie a výsledků publikovaných studií se snaží o ucelený pohled na aspekty průběhu rozvoje, jeho dopadů na organizaci i jedince při úspěchu i neúspěchu. Popsané stavy a průběh rozvoje jsou prezentovány tak, aby bylo možné jejich využití v praxi pro odstranění úzkých míst v procesu managementu lidských zdrojů. Přístupy k rozvoji zaměstnanců jsou závislé na prostředí a jednotlivci, neboť ani jedno není konstantní. Zkoumány a následně popsány jsou i přístupy organizací, kde jsou formulovány a popsány jak progresivní, tak i destruktivní tendence, kterých je třeba se vyvarovat. Identifikovány jsou limity, se kterými organizační prostředí v průběhu rozvoje přichází do styku a jsou často důvodem omezených dopadů předpokládaných přínosů
Vedoucí práce
Habilitační práce (doc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet