Vymezení sektoru vládních institucí v národním účetnictví - Rybáček, Václav (2019)
Vymezení sektoru vládních institucí je klíčové pro vypovídací schopnost údajů, které mají široké využití v ekonomickém výzkumu, makroekonomické analýze i při řízení veřejných financí. Nestabilita statistických definic institucionálního vymezení vedla k dynamickým změnám a pokračující diskuse činí ze sektorového vymezení stále živý a aktuální problém. Předkládaná habilitační práce se z těchto důvodů zabývá právě vymezením sektoru vládních institucí v národním účetnictví, přibližuje historický vývoj pohledu na sektor vládních institucí, diskutuje současný stav metodiky v nejnovějších metodických standardech a také předkládá možné scénáře dalšího vývoje. Diskuse o vymezení sektoru úzce souvisí s pojetím tržního chování v metodice, jehož robustní a uchopitelné definice metodika stále hledá. Práce proto poukazuje na existující slabiny a možná zpřesnění metodiky v oblasti pojetí tržního chování, které je pro vymezení sektoru vládních institucí zásadní.