Korupce z pohledu ekonomické teorie - Wawrosz, Petr; Faltová Leitmanová, Ivana, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem práce je ukázat, jak ekonomická teorie přistupuje k fenoménu korupce, identifikovat slabá místa jednotlivých přístupů a navrhnout řešení problémů spojených s jednotlivými přístupy. Práce nejprve korupci charakterizuje a definuje, podává přehled jejích forem a klasifikuje, diskutuje, zda korupce může být jednostranným jednáním nebo zda nedobrovolná korupce je korupcí. Zdůvodňuje, proč nelze analýzu korupce omezit pouze na veřejný sektor. Dále se zabývá problematikou legality a legitimity korupce. Z hlediska ekonomických teorií práce nejprve analyzuje mainstreamov&eacut e; př&i acute;stupy ekonomie ke korupci v podobě teorie zastoupení a teorie dobývání renty. Vždy podává stručné představení teorie, její pohled na korupci včetně příslušného korupčního modelu a v závěru poukazuje na nedostatky daného přístupu. Dále jsou představeny pohledy alternativních ekonomických směrů na korupci – institucionální ekonomie, behaviorální ekonomie a teorie redistribučních systémů. U institucionální ekonomie práce ukazuje, že korupce je projevem (důsledkem) institucionálního uspořádání daného systému, extraktivních ekonomických a politických institucí a zdůvodňuje, proč není jednoduché tyto instituce odstranit. Z institucionální ho pohle du práce zkoumá vztah demokracie a korupce, respektive decentralizace a korupce. V případě behaviorální ekonomie je podán přehled, jak různé heuristiky a kognitivní zkreslení přispívají ke korupci, jaká jsou vhodná a nevhodná protikorupční opatření se speciálním důrazem na tzv. asymetrický design trestání korupce. Teorie redistribučních systémů je představena jako vhodný přístup ke korupci. Teorie se na korupci dívá jako na paralelní redistribuční hru, která se obvykle odehrává v prostředí nežádoucí redistribuce, přičemž toto prostředí umožňuje vznik korupčních sítí, resp
Práce jako výsledek zkoumání ukazuje, že tyto struktury vznikají jako způsob řešení rizik korupčních kontraktů, souvisí s fenoménem pozičního investování a přispívají k existenci a rezistenci korupce. Poslední kapitola se zabývá bojem proti korupci, kde práce zdůrazňuje, že klíčové je vytvořit takové prostředí (systém), aby jeho členové nebyli motivováni ke korupčním aktivitám. Text ukazuje, že takovéto prostředí může vzniknout díky investicím do lidského a sociálního kapitálu a vysvětluje, jak tyto investice financovat.
Vedoucí práce
Habilitační práce (doc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet