Řízení lidských zdrojů v hotelovém průmyslu - Merhaut, Marek (2020)
Jedním z nejvíce a široce diskutovaných témat v oblasti řízení lidských zdrojů v hotelovém průmyslu je v dnešní době větší zapojení zaměstnanců do řízení hotelové společnosti. Jde o to, do jaké míry jsou zaměstnanci oddáni vizi, poslání a cílům hotelových společností a do jaké míry jsou zaměstnanci zapojeni do řízení hotelové organizace. Zapojení zaměstnanců do výkonné „operativy“ a řídících procesů v hotelové společnosti je složitý proces s mnoha faktory ovlivňujícími samotné řízení lidských zdrojů. Pro angažovanost zaměstnanců v organizacích, ale neexistuje žádný standardní vzorec. Hotelové organizace definují zapojení zaměstnanců různými způsoby, a proto nejefektivnější zapojení zaměstnanců je založeno na flexibilitě přístupu, který je pro každou jednotlivou hotelovou společnost nejvhodnější. V dnešním světě personálního řízení, které má velký vliv, na celkový ekonomický výsledek hotelové společnosti není pochyb, že zapojení pracovníků do řízení je jedním z pozitivních faktorů moderního řízení lidských zdrojů. Otázkou zůstává, jak to udělat, aby z tohoto modelu profitovaly obě strany, tedy zaměstnanec i společnost. Investicemi do lidských zdrojů, hotelové společnosti zvyšují svoji hodnotu, což je mechanismus, který činí firmu “inteligentnější”, schopnější rychle reagovat na poptávku trhu, pružnější, rozhodnější a schopnější využít nových příležitostí. Strategické řízení lidských zdrojů proto hraje klíčovou roli stejně jako partner při vývoji postupů, které pomáhají při dosahování obchodních cílů.