Řízení lidských zdrojů v hotelovém průmyslu - Merhaut, Marek; Hesková, Marie, 1948-; Němec, Otakar; Fejfarová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2020)
Jedním z nejvíce a široce diskutovaných témat v oblasti řízení lidských zdrojů v hotelovém průmyslu je v dnešní době větší zapojení zaměstnanců do řízení hotelové společnosti. Jde o to, do jaké míry jsou zaměstnanci oddáni vizi, poslání a cílům hotelových společností a do jaké míry jsou zaměstnanci zapojeni do řízení hotelové organizace. Zapojení zaměstnanců do výkonné „operativy“ a řídících procesů v hotelové společnosti je složitý proces s mnoha faktory ovlivňujícími samotné řízení lidských zdrojů. Pro angažovanost zaměstnanců v organizacích, ale neexistuje žádný standardní vzorec. Hotelové organizace definují zapojení zaměstnanců různými způsoby, a proto nejefektivnější zapojení zaměstnanců je založeno na flexibilitě přístupu, který je pro každou jednotlivou hotelovou společnost nejvhodnější. V dnešním světě personálního řízení, které má velký vliv, na celkový ekonomický výsledek hotelové společnosti není pochyb, že zapojení pracovníků do řízení je jedním z pozitivních faktorů moderního řízení lidských zdrojů. Otázkou zůstává, jak to udělat, aby z tohoto modelu profitovaly obě strany, tedy zaměstnanec i společnost. Investicemi do lidských zdrojů, hotelové společnosti zvyšují svoji hodnotu, což je mechanismus, který činí firmu “inteligentnější”, schopnější rychle reagovat na poptávku trhu, pružnější, rozhodnější a schopnější využít nových příležitostí. Strategické řízení lidských zdrojů proto hraje klíčovou roli stejně jako partner při vývoji postupů, které pomáhají při dosahování obchodních cílů.
Vedoucí práce
Habilitační práce (doc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet