Transakce rozdělování v České republice - Tran Anh, Tu (2020)
Tématem této diplomové práce jsou transakce rozdělování v České republice. Práce se dané problematice věnuje jak z teoretické stránky, tak praktické stránky. V teoretické části této práce jsou nastíněny náležitosti rozdělování obchodních společností z pohledu právního, účetního a daňového. Z právního hlediska jsou zde rozebírány všechny náležitosti týkající se rozdělování obchodních společností v rámci obchodního a občanského práva. Z účetního hlediska se pak na danou problematiku pohlíží hlavně v souvislosti se stanovením účetního období, konečné účetní závěrky, zahajovací rozvahy, ocenění majetku a závazků a jejich účtování. V rámci daní je pak stěžejní určit daňovou povinnost nástupnických společností v návaznosti na rozdělení. A to jak v souvislosti s daní z příjmů, tak daní z přidané hodnoty nebo daní z nabytí nemovitých věcí. Nezbytnou součástí této práce je také praktická část, která se věnuje analýze vzorku realizovaných rozdělení obchodních společností mezi lety 2018 až 2020 a detailnímu rozboru dvou konkrétních rozdělení odštěpením a rozštěpením.