Dopad COVID-19 na recruitment společnosti X - Šimeček, Jakub (2020)
Práce je zaměřena na aktuální situaci pandemie COVID-19 a jejího dopadu na HR oddělení společnosti a jejich recruitmentu. Teze je datována k 21.3.2020.Práce popisuje personalistiku, recruitment a jeho metody, IT obor, pohovory a samotnou pandemii COVID-19. Praktická část je zaměřena na firmu X a jejím hlavním cílem práce je analyzovat dopady pandemie a navrhnout určitá doporučení, která pomohou zefektivnit procesy náboru ve společnosti. V závěru práce bych rád dospěl k rozhodnutí, zdali můžeme brát tuto krizi jako prostor k příležitostem. Zajímá mě, jestli je prokazatelné, zdali čistě online recruitment může nahradit ten standartní ve smyslu online pohovorů.