Možnost zajištění obchodních společností proti měnovému riziku a jejich dopad do účetních výkazů - Orlovskij, Alexandr (2020)
Tato diplomová práce je zaměřena na nástroje, pomocí kterých mohou společnosti omezovat měnové riziko. Práce je rozdělena do dvou částí - metodická a aplikační. První, teoretická část diplomové práce popisuje finanční riziko, jehož součástí je i riziko měnové. Dále specifikuje způsoby, jak toto riziko lze efektivně eliminovat. Tato část rovněž zahrnuje vymezení relevantní právní legislativy v oblasti derivátů.Aplikační část práce zkoumá modelovou situaci aplikace zajišťovacího účetnictví v praxi. Obsahuje analýzu vývoje trhu s kancelářskými prostory v Praze, stručné představení analyzované společnosti, návrh povinné zajišťovací dokumentace a nakonec, analýzu účetního dopadu zajišťovacího účetnictví na finanční situaci modelové společnosti.