Diskurz sociální informatiky : Metodologická východiska, myšlenkové školy a tematická konceptualizace - Smutný, Zdeněk; Duží, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Předložená konceptuálně orientovaná monografie představuje sociální informatiku především jako svébytnou disciplínu. Zaměřuje se na vztahy mezi sedmi regionálními myšlenkovými školami (britská, japonská, německá, norská, ruská, severoamerická, slovinská), uplatňovanými metodologickými přístupy a tematickým pojetím názvu sociální informatika ve světě. Na těchto základech následně přináší nové postmoderní vymezení sociální informatiky, které nestaví na určitém regionálním pohledu, ale na současném mezinárodním diskurzu. Uvedené vymezení v sobě sjednocuje všechny doposud známé regionální pohledy řazené mezi myšlenkové školy sociální informatiky a k tomu umožňuje zahrnout také kombinovaný a sebedeklarativní výzkum, odkazující na název sociální informatika. Aby bylo možné tento pohled na sociální informatiku představit, jsou nejprve uvedena vybraná filosofická východiska, spojená se sociotechnickou interakcí a chápáním techniky jako složky lidské kultury. Tyto základní úvahy o technice jsou doplněny o současné filosofické perspektivy na informační a komunikační techniku a technologie a jejich dopad na společnost. Uvedená východiska sdílí sociální informatika s dalšími blízkými oblastmi jako jsou např. interakce člověk-počítač nebo studium a výzkum informační společnosti a internetu. Dále je pozornost věnována rozdílnému chápání informatiky, respektive členění počítačových disciplín ve světě jako výchozí platformy, kde je sociální informatika svým názvem ukotvena. Tyto odlišnosti v pojetí informatiky ve světě se odrážejí i v rozdílném tematickém pojetí sociální informatiky v regionálních myšlenkových školách a uplatňovaných metodologických přístupech. Z těchto důvodů se kniha věnuje podrobněji i metodologickým přístupům, které jsou relevantní pro sociáln
Tato odborná kniha o sociální informatice nepředstavuje pouze přehled různých pohledů na sociální informatiku, zakládajících se na velmi fragmentované komunitě sociálních informatiků a odlišných historických, ideologických nebo metodologických východiscích. Představená monografie se snaží být zejména pomyslným mostem, který propojuje různé pohledy sociálních informatiků ve světě a umožňuje jim porozumět. Kniha je proto určena širokému okruhu čtenářů z přírodních, sociálních, technických či humanitně orientovaných oblastí, kteří se zajímají o vzájemné tvarováním sociální a technické složky v informační společnosti. Nová perspektiva na sociální informatiku, uvedená a diskutovaná v této knize, může podpořit i další rozvoj a propagaci této disciplíny nejen v České a Slovenské republice.
Vedoucí práce
Habilitační práce (doc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet