Analýza efektivnosti poskytování dávek na bydlení v Ústeckém kraji v letech 2008-2018 - Možná, Kateřina (2021)
Práce se zabývá analýzou efektivnosti poskytování dávek na bydlení v Ústeckém kraji v letech 2008–2018. Cílem práce je ověřit, zda v Ústeckém kraji ve sledovaném období docházelo ke zneužívání doplatku a příspěvku na bydlení, vyčíslit možné dopady do státního rozpočtu a navrhnout vlastní řešení v porovnání s připravovanými opatřeními Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Význam tématu je zdůrazněn na příkladu Ústeckého kraje, kde je v celé zkoumané periodě zaznamenán nadprůměrný počet i objem vyplacených dávek na bydlení. Přidaná hodnota práce spočívá ve zhodnocení systému nastavení dávek na bydlení ve sledovaném období, upozornění na možnost zneužití dávek a jeho význačnost pro státní rozpočet. Literární rešerše, modelové příklady domácností pobírající příspěvek na bydlení potvrzují eventualitu zneužití dávek a zcela jiné účinky dávek než původní zamýšlené účinky ze strany MPSV. Nadprůměrné čerpání dávek v Ústeckém kraji je podmíněno sociální situací domácností a nedostatečným ověřování nároku žadatelů na tyto dávky. Na základě dat o objemu přeplatků a doplatků, sumě vymožených pohledávek Celním úřadem Ústeckého kraje, a především výsledků sociálního šetření je odhadnuta výše úspory pro stát, která činí každoročně několik milionů korun. V závěru práce jsou uvedena současná i plánovaná opatření vlády, která jsou ve většině případů zhodnocena jako nedostatečná v boji proti zneužívání dávek na bydlení, a to především ze strany majitelů ubytovacích zařízení. Na úplný závěr je poskytnuto vlastní řešení problematiky.